Dvoubarevná olejová bábovka

27.4.2012
Potřebujeme:

200 g práškového cukru, 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, deci oleje, dcl horké vody, citronová kůra, šťáva z citronu, 2-3 lžíce kakaa, máslo na vymazání formy

Jak na to:

Oddělíme tři bílky od žloutek, ke žloutkům přidáme jedno celé vejce, moučkový a vanilkový cukr. Z bílek a 1/4 moučkového cukru vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Přiléváme horkou vodu a stále mícháme. Když je cukr roztavený přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, olej, kůru z omytého citronu a šťávu z citrónu - bez pecek - a dobře promícháme. Jemně vmícháme sníh. Jednu třetinu cesta přelijeme do jiné nádoby a smícháme s kakaem. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a vrstvíme. Vrstva bílého těsta, vrstva hnědého těsta a opět bílé těsto. Jemně protřepeme, ať se to trošku promíchá a dáme do trouby na 35-40 minut při 200 stupních. Neotvírejte troubu během pečení alespoň 25 minut, jinak těsto splaskne! Po upečení ji posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Bábovka z majonézy, Olejová bábovka, Olejová bábovka, Kefírová bábovka, Olejová bábovka