Jablečník

22.5.2012
Potřebujeme:

Těsto: 4 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, nastrouhaná citronová kůra
Jablečná vrstva: 750 g očištěných nastrouhají jablek, 2 balení vanilkového cukru, mletá skořice
Krém: 3 bal. Zlatého klasu, 0,5 l mléka, 2 balení vanilkového cukru, 100 g krystalového cukru, 2 pochoutkové smetany (500 ml)
Ozdobení: 100 g čokolády na vaření, 20 g másla, mléko

Jak na to:

Žloutky utřeme s cukrem a citronovou kůrou. Přidáme vlažnou vodu, prášek do pečiva smíchaný s moukou a vymícháme hladké těsto. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Plech vyložíme alobalem, vysypeme vanilkovým cukrem a skořicí a rozložíme na něj nastrouhané jablka, z nichž jsme vytlačili přebytečnou šťávu. Na jablka vylijeme těsto, opatrně rozetřeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení těsto vyklopíme tak, aby jablečná vrstva byla navrchu. Alobal stáhneme z jablek a necháme vychladnout. Do 350 ml mléka nasypeme krystalový a vanilkový cukr a dáme vařit. Ve zbytku studeného mléka rozmícháme 3 balení vanilkového pudinku a uvaříme velmi hustý pudink. Za průběžného míchání ho necháme mírně vychladnout a elektrickým šlehačem do něj postupně vmícháme pochoutkový smetanu. Vyšlehaný jemný krém rozetřeme na jablkovou vrstvu a uložíme do chladničky. Čokoládu rozpustíme nad parou s troškou másla a promícháme. Pokud je velmi hustá, přidáme trošku mléka. Pokryjeme ní povrch koláče a necháme vychladit.

Podobné recepty:

Jablečník, Jablečník z křehkého těsta, Jablečník z křehkého těsta, Jablečník, Rychlý jablečník