Radosník

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 200 g krystalového cukru, 0,5 l mléka, sůl, 3 vejce, 100 g rozinek, 250 g rostlinného tuku, 40 g kvasnic
Nudlové těsto: 10 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, sůl

Jak na to:

Z vlažného mléka, kvasnic a trocha cukru uděláme kvásek. Přidáme mouku, vejce, cukr, žloutek, roztátý tuk a zpracujeme na husté těsto a necháme ho kynout na teplém místě asi 30 min. Formu nebo plech dobře vymažeme zbylým tukem. Těsto rozdělíme na 3 bochánky. Každý rozválíme na pomoučněném vále na obdélník silný asi 2 cm, potřeme ho rozpuštěným tukem a posypeme rozinkami. Zatočíme jako závin a ze vzniklých 3 závinů zapleteme cop, který vložíme do připraveného pekáče. Vrch copu ozdobíme vypracovaným nudlovým těstem, ze kterého vytvarujeme ozdoby a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, asi 10 min, pak snížíme teplotu na 50 stupňů a dopečeme asi 45 min do červena.