Kuře na citronech

Potřebujeme:

1 kuře, 6 stroužků česneku, 2 citrony, sůl, provensálské koření, tymián, 3 PL medu, 1 dcl bílého aromatizovaného vína, olivový olej
Celerová rýže: 1 HR rýže, 2 - 3 stonky celeru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 l kuřecího vývaru, 1 dcl bílého aromatizovaného vína, trochu másla, trochu oleje, sůl, bílý pepř

Jak na to:

Kuře rozporcujeme, osolíme, posypeme provensálským kořením, tymiánem a rozložíme do pekáče na olivový olej. Mezi jednotlivé kousky poklademe pokrájené citrony a stroužky neloupaných česneku. Podlijeme aromatizovaným vínem a přikryté dusíme asi 1 hodinu. Odkryjeme, potřeme medem a pečeme dokud se nevytvoří křupavá kůrka. V kastrolu na oleji upražíme cibuli s pokrájeným česnekem a celerem. K změklé zelenině přidáme rýži, později, když se rýže začne pražit, přilijeme aromatizované víno a stále mícháme. Během odpařování vína začínáme přilévat vývar za stálého míchání, dokud rýže nezměkne. Na závěr ji odstavíme, přidáme trochu másla, špetku soli a pepře. Rýži necháme přikrytou ještě 2 - 3 minuty. Tato rýže má charakteristickou strukturu - má být mazlavá a krémová.

Podobné recepty:

Kuře na citronech, rozmarýnu a opečené předvařené brambory podle jamieho olivera, Kuře na citronech, Marocké kuře na citronech, Kuře na pivě, Nadívané kuře zalité pivem