Alsaská polévka

Potřebujeme:

300 g žampionů, 1 ks velký pórek, 50 g másla, 2 KL polévkového koření, 3 ks taveného sýra v střívka, 250 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 200 g strouhanky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, pepř, sůl , 2 dcl smetany na vaření, 2 - 3 lžíce hladké mouky

Jak na to:

Mleté maso, vejce, nadrobno posekanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a polovinu množství strouhanky dobře prohněteme a vypracujeme hustší hmotu. Necháme odstát cca 1 hodinu. Vytvarujeme kuličky cca 1,5 - 2 cm velké, které obalíme v zbylé strouhance. Pórek a žampiony nakrájíme na plátky, které restujeme 3 - 5 minut na rozpuštěném másle. Posypeme polévkovým kořením a přidáme sýr, který za stálého míchání rozpustíme. Do vzniklé polohusté kaše přilijeme cca 1 litr vody, uvedeme do varu a naházíme masové kuličky. Povaříme cca 15 - 20 minut. Šlehačku na vaření rozmícháme s hladkou moukou a přilijeme do polévky. Necháme ještě cca 5 minut převařit. Nejlepší je trochu odstátá, případně opět ohřátá. Výborná příloha jsou topinky potřené máslem a posolené.

Podobné recepty:

Alsaská studená polévka, Alsaská pivní polévka, Alsaska pizza, Alsaská bábovka, Jahodová polévka