Bulharská musaka

30.5.2012
Potřebujeme:

0,5 kg nahrubo mletého vepřového masa, 0,5 kg nahrubo mletého hovězího masa, půl KL ​​mletého pepře, půl KL ​​mletého bílého pepře, sůl, sušené zeleninové koření, 1 PL čubrica, 1 svazek petrželky, 1 KL mleté ​​sladké červené papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 větší cibule, 3 lilky, 1 kg brambor, 3 - 4 rajčata, 6 PL oleje
Bešamel: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 HR mléka, smetana, citronová šťáva, 3 vajíčka, sůl, mletý bílý pepř

Jak na to:

Na oleji jemně osmahneme nadrobno posekanou cibulku, přidáme maso, později pepř, sůl, sušené zeleninové koření, čubrica a na jemno posekaný petržel. Odstavíme. Přidáme papriku, protlak s půl sklenicí teplé vody. Očištěné brambory nakrájíme na asi 1 cm kroužky, osmahneme a na papíře odmastíme. Lilek nakrájíme na kroužky, osolíme, necháme okapat, snadno přecedíme vodou a necháme okapat. Připravíme obdobně, jako brambory. Bešamel přichystáme obvyklým způsobem. Do omašťené Jánské mísy poklademe 1/3 dávky brambor, jednu vrstvu z poloviční dávky lilku, poloviční dávky masové směsi, poloviční dávky rajčat nakrájených na kroužky, opět brambory, zbytek lilku, pak masa a rajčat a na konec vrstvu brambor. Necháme péct asi 30 min. při teplotě 180 - 200 stupňů C. Zalijeme bešamelem, zesílí teplotu na 220 stupňů C a dopečeme asi 15 minut. Podáváme s bílým chlebem a šopský salátem.

Podobné recepty:

Bulharská musaka s bramborami, Bulharská fazolová polévka Čorba, Bulharská pomazánka, Bulharská pomazánka, Bulharská pomazánka