Špikovaný srnčí hřbet s houbovou omáčkou a brusinkami

19.6.2012
Potřebujeme:

nevykostěný srnčí hřbet, 2 bratislavské nebo svačinové párky, 8 plátků oravské slaniny, sůl, koření na zvěřinu, 2 stroužky česneku
Omáčka: 150 g čerstvých hub (nebo i sušených), 100 ml bílého vína, 1 cibule, 250 ml smetany na šlehání, voda, sůl, pepř, citronová kůra mouka nebo škrob na zahuštění
Příloha: brusinkový nebo jalovcový džem, knedlík

Jak na to:

Nevykostěný srnčí hřbet omyjeme, osolíme a okořeníme kořením na zvěřinu. Po délce ho z obou stran propíchneme nožem a vytvoříme tak otvor. Do vrchní strany hřbetu uděláme zářezy, vložíme do nich na plátky nakrájený česnek a do otvoru vsuneme párek. Hřbet vložíme do pekáče a polijeme ho olejem. Navrch poklademe na hrubší nakrájenou oravská slaninu, kterou zlehka posypeme kořením na zvěřinu. Ještě jednou zlehka pokapeme olejem a podlijeme vodou. Pečeme v zavřeném pekáči cca 60 min. a průběžně kontrolujeme.

Omáčka: Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme, přidáme houby a jemně osolíme. Dusíme do měkka a občas podlijeme vodou. Když jsou houby měkké, přidáme 200 ml vody a přivedeme do varu. Přidáme bílé víno a necháme jemně sevřít. Nakonec přidáme smetanu, špetku pepře a dochutíme solí a citronovou kůrou. Podle konzistence dohustit moukou nebo škrobem. Upečený záda vykrojíme od kosti, nakrájíme na medailonky, které dozdobíme opečenou slaninou, polijeme hřibovou omáčkou a ochutíme lžičkou jalovcového džemu.

Podobné recepty:

Špikovaný květák s omáčkou, Bílkový srnčí hřbet, Srnčí hřbet, Srnčí hřbet, Těstoviny s houbovou sýrovou omáčkou