Makový koláč

25.6.2012
Potřebujeme:

Těsto: 1 hrnek krystalového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky nerozdrcených máku, 6 žloutků, 6 PL teplé vody, 1 bal. prášku do pečiva, sníh z bílků
Náplň: 2 hrnky mléka, 1 hrnek krystalového cukru, 1 žloutek, 1 pudinkový škrob, 1 máslo / 250g /
Posyp: 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce másla, 2 PL krystalového cukru, 1/2 bal. vanilkového cukru

Jak na to:

Krystalový cukr, žloutky a teplou vodu utřeme na pěnu, pak přidáme mouku s kypřícím práškem a zapracujeme mák. Zlehka vmícháme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Po upečení a vychladnutí korpus překrojíme na 2 poloviny. Nádivku připravíme povařením mléka, žloutku, krystalového cukru a škrobu. Po zhoustnutí přimícháme celé máslo a necháme vychladnout. Pak nádivku rozetřeme na korpus, přiložíme vrchní část a povrch polijeme ořechovým karamelem - ten připravíme skaramelizovaním cukru na másle a přidáním nasekaných ořechů. Koláč raději nakrájejte před ztuhnutím karamelu.

Podobné recepty:

Hrnkový makový koláč, Líný makový koláč, Makový koláč, Makový koláč, Čilejkársky makový koláč