Dolmades

Potřebujeme:

250 g vepřového plece, 125 g másla, 1 hlávka mladé zelí, 1 hrnek rýže, 1 cibule, 2 vajíčka, 2 citrony, čerstvý kopr, kukuřičný škrob, pepř a sůl

Jak na to:

Z zelí opatrně sloupneme jednotlivé listy, které povaříme v osolené vodě. Mleté maso spolu s rýží, vaječným bílkem, nasekaným koprem, cibulí, pepřem a solí vypracujeme na hladkou masu. Do vychladlých zelných listů uložíme hromádku masy a důkladně svineme do malého závitku. V hrnci, kde jsme vařili listy, necháme vodu do výšky závitků a dno vysteleme zbylými listy. Role ukládáme hustě vedle sebe a dusíme, dokud maso a rýže nezměknou. Odebereme trošku ze šťávy, do ní přimícháme žloutek, citronovou šťávu a kukuřičný škrob. Vzniklým zahušťovadlem zalijeme dolmades a necháme na mírném ohni ještě 5 min. Po odstavení necháme odstát alespoň 30 min. a můžeme servírovat.