Pletený koláč

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 1 brambora, mléko, 2 PL cukru krystal, 0,5 dcl oleje, 1 žloutek, sůl
Nádivka 1.: 500 g mletého máku, 2 lžíce medu, 2 PL povidel, 3 PL moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, mletá skořice
Nádivka 2.: 500 g mletých ořechů, 5 PL moučkového cukru, povidla, rum, skořice

Jak na to:

Prosátou mouku smícháme se solí a cukrem. Z droždí, cukru a mléka uděláme kvásek. Brambora uvaříme ve slupce a necháme mírně vychladnout. Do mouky nastrouháme na jemném struhadle uvařenou bramboru, vylijeme kvásek, přidáme olej a žloutek a vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části. Na pomoučněném vále vyválíme těsto do tvaru obdélníku, naplníme ho nádivkou 1 a svineme jako roládu. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta, kterou naplníme nádivkou 2 a svineme. Obě rolády nakonec propletete, potřeme rozpuštěným máslem a dáme na vymazaný plech upéct do zlatová. Po upečení potřeme znovu máslem.

Podobné recepty:

Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč, Rychlý koláč z jablek, Mražený koláč