Kapr načerno

24.7.2012
Potřebujeme:

1 ½ kg kapra, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 10 zrnek celého pepře a nového koření, tymián, bobkový list, sůl, 3 lžíce octa, 2 l vody

Omáčka: 100 g kořenové zeleniny, 40 g perníku, 10 sušených švestek, 3 PL polohrubé mouky, 2 PL švestkových povidel, 1 PL rostlinného másla, 1 PL krystalového cukru, 1 PL mandlí, 1 PL rozinek, 1 PL vlašských ořechů, 2 ½ dcl černého piva, 2 ½ dcl červeného vína, vývar z kapra, olej

Jak na to:

Do vařící vody dáme sůl, pepř, tymián, bobkový list, nakrájenou zeleninu, cibuli a ocet. Kapra očistíme, rozdělíme na kousky, vložíme do vody se zeleninou a vaříme asi 15 minut. Na pánvičce rozehřejeme máslo s trochou oleje, přidáme cukr, nakrájenou zeleninu, poprášíme moukou, přidáme povidla, vývar z kapra, perník namočený v pivu a ve víně. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Po uvaření přidáme švestky, rozinky, mandle, sekané vlašské ořechy a necháme přejít varem. Kapra přelijeme omáčkou a podáváme.

Podobné recepty:

Kapr načerno, Kapr po mlynářsku, Kapr na modro, Kapr na jablkách, Kapr na zázvoru