Pečená jablka s vanilkovou omáčkou

Potřebujeme:

4 červené jablka, vanilkový cukr, šťáva z citronu, 150 g rozinek, 100 g másla, 100 g mandlových lupínků, 2 PL sýra ricotta (nebo tvarohu), 3 PL cukru, 2 PL strouhaného kokosu, 2 PL drcených dětských piškotů, skořicový cukr
Vanilková omáčka: 20 g vanilkového krému v prášku, 500 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 2 žloutky, 2 PL cukru

Jak na to:

Jablka omyjeme, z horní části odřízneme asi 2 cm a lžící vydlabeme jadérka. Dáváme pozor, abychom jablka nepoškodili, protože musí zůstat celistvý jako sud. Z nitra je potřeme citrónovou šťávou. Do misky dáme rozinky, mandlové lupínky, vanilkový cukr, změklé máslo, cukr, sýr (tvaroh), skořicový cukr, kokos a piškoty. Všechno spolu smícháme. Touto masou naplníme vnitřek jablek. Naskládáme je na plech a pečeme zhruba 15 minut při 190 ° C. Do poloviny mléka vyškrábeme vnitřek vanilkového lusku a přivedeme k varu. Druhou polovinu mléka pořádně promícháme s vanilkovým krémem v prášku, se žloutky a cukrem. Vlijeme do vroucího mléka, znovu přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme mírně vychladnout. Omáčkou podlijeme pečená jablka až na talířích.

Podobné recepty:

Pečená rebarbora, Plněné pečená jablka, Plněné pečená jablka, Pečená kachna s medem, Pečená kachna obložená jablky