Jablečník z křehkého těsta

15.8.2012
Potřebujeme:

300 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1/4 balíčku prášku do pečiva, 140 g másla nebo tuku, sůl, 1 žloutek, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 dcl mléka nebo smetany
Náplň: 750 g jablek, 100 g moučkového cukru, skořice, 100 g rozinek, 100 g ořechů, mléko na potření

Jak na to:

Do hladké mouky přidáme prosátý cukr s práškem do pečiva, rozsekáme máslo nebo tuk, přidáme trošku soli, žloutek, vejce, vanilkový cukr a tolik smetany nebo vody, aby bylo těsto spojeno a hladké. Potom ho rozdělíme na dva díly a dáme do chladu. Mezitím připravíme nádivku. Potom těsto každé zvlášť rozválíme na 1/2 cm, na války přeneseme na plech, posypeme nastrouhaným jablky smíchanými se skořicí a s cukrem. Cukru dáme podle kyselosti jablek. Do nádivky můžeme přidat i rozinky a posekané ořechy. Jablka přikryjeme druhým dílem těsta, vyváleného na velikost prvního těsta, kraje protlačíme, celý jablečník potřeme mlékem a upečeme. Upečený posypeme vanilkovým cukrem, trochu vychladlý nakrájíme na čtvercové řezy.

Podobné recepty:

Jablečník z křehkého těsta, Jablečník, Jablečník z kynutého těsta, Makový jablečník, Jablečník