Meruňková povidla

Potřebujeme:

na 9 ks 3 dcl skleniček asi 4 kg meruněk, 2 kg cukru - z toho 1 kg krystalového obyčejného a 1 kg želírovacího cukru, 1 kávová lžička kyseliny citrónové

Jak na to:

Zralé, umyté, očištěné a překrojené meruňky omyjeme pod tekoucí vodou. Nakrájíme je na drobné kousky. Dáme je do většího hrnce a troška je ještě Udělal. Do meruněk vsypeme 1 kg želírovacího cukru a 1 kg obyčejného cukru. Přidáme 1 dcl vody a vaříme na mírném ohni za občasného míchání. Přidáme jednu malou lžičku kyseliny citrónové, příjemně zdůrazní chuť a vaříme. Během vaření vybíráme z hrnce pěnu, aby zůstal džem čirý a správně sklovitý. Džem vaříme asi 1,5 hodinu, pak rozmixujeme ponorným ručním šlehačem dohladka. Vařte další půlhodinku, přičemž stále vybírejte pěnu. Omyté a sterilizované sklenice naplňte po okraj. Džem netřeba sterilizovat, místo sterilizace ho dobře uzavřete, obraťte dole hlavou a nechte sklenice v této poloze do úplného vychladnutí - tímto způsobem se "zasterilizujú" samy, víčka se lépe chytí a nedostane se do nich vzduch. Sklenice ještě přikryjeme utěrkou a do úplného vychladnutí je necháme přikryté. Skladujeme v tmavé chladné místnosti.

Podobné recepty:

Jahodové gofry, Šípkové povidla, Sněhové pusinky, Povidla z trouby, Švestková povidlová omáčka s rumem