Starotekovská polévka

Potřebujeme:

1 kg jakékoliv ryby, 20 g sádla nebo oleje, 50 g cibule, 150 g kořenové zeleniny, 20 g mouky, sůl, 2 bobkové listy, pepř, 1 lžíce mleté ​​červené papriky, trocha pálivé mleté ​​červené papriky, 1 stroužek česneku, 150 g brambor, 2 dl bílého vína, muškátový květ

Jak na to:

Očištěnou, vykuchanou a omytou rybu nakrájíme na porce. Hlavu uvaříme v základním vývaru, do kterého dáme polovinu zeleniny, cibuli, česnek, bobkový list a pálivou mletou červenou papriku. Vše uvaříme do měkka a přecedíme. V menší nádobě uvaříme jikry nebo mlíčí (třeba občas promíchat, aby nepřihořívali). Ve zvláštním hrnci uvaříme druhou část zeleniny pokrájenou na nudličky, porce ryb, očištěné a pokrájené brambory a víno. Mezitím připravíme bledou jíšku s mletou červenou paprikou, zalijeme ji studeným vývarem z hlavy, přidáme sůl a muškátový květ, vše dobře promícháme, provaříme a přecedíme. Nakonec přilijeme vývar z druhé části zeleniny a z jiker.
Podáváme s chlebem nebo s houskou pečenými na sádle.

Podobné recepty:

Jahodová polévka, Špenátový dip nebo pomazánka, Rychlá sýrová polévka, Mléčná polévka s drobenkou, Brokolicovo-smetanová polévka