Goralský prívarok z kysaného zelí

19.11.2012
Potřebujeme:

1 kg kysaného zelí, voda podle potřeby
kmín, 2 velké syrové brambory, lžíce polohrubé mouky, velká cibule, 100 g uzené slaniny, kmín, sůl, cukr

Jak na to:

Do hrnce dáme zelí, kmín a dolijeme vodou. Dokud se zelí vaří, připravíme jíšku. Vyloupané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle. V Rendlík upražíme kostky uzené slaniny, pak pokrájenou cibuli a nakonec mouku. Jíšku zředíme vodou, dobře rozšleháme a přidáme nastrouhané brambory. Hladkou kašovitou hmotu dusíme při občasném promíchání asi 40 - 50 min. na slabém příkonu tepla. Pokud máme vývar z uzeného masa, využijeme ho k ředění jíšky; prívarok bude chutnější. Uvařené zelí přecedíme, zamícháme do udušení jíšky a částí vývaru ze zelí upravíme hustotu zahuštěné omáčky. Dochutíme solí a trochou cukru.
Tato zelí je vynikající přílohou k pečenému vepřovému masu, kachně, husy a bramborovým knedlíkům, případně k uzenému masu a chlebu.

Podobné recepty:

Salát z kysaného zelí , Pomazánka z kysaného zelí, Salát z kysaného zelí, Salát z kysaného zelí s mrkví, Kyselá polévka