Jíška - základní recept

Potřebujeme:

Na litr polévky 2 PL tuku (olej, máslo), 2 PL mouky, 200ml vody

Jak na to:

Tuk rozehřejeme v menší nádobě, přidáme mouku a na slabém ohni mícháme jíšku na potřebnou barvu. Podle toho, do jakého jídla ji přidáváme. Horkou jíšku ředíme postupným přidáváním tekutiny.

Podle stupně zabarvení a způsobu použití rozdělujeme jíšku na:
- Světlou - používá se na přípravu bílých polévek a omáček
- Světlehnědou - na přípravu ostatních zapražených polévek a omáček
- Hnědou - používá se na přípravu tmavých omáček a gulášů
Hotovou jíšku přidáme do jídla a vaříme 10 minut.
K hotové jíšku můžeme přidat různé koření a jiné dochucovací suroviny jako jsou cibule, česnek, mletá paprika, petrž. nať, kopr, kmín a pod., Které smažíme jen krátký čas. Mletou papriku však dáváme do jíšky úplně na konec, když jsme ji stáhli z ohně a ihned k ní přidáme vodu!
Jíšku používáme nejčastěji na přípravu různých polévek, zahuštěné omáčky, na zahuštění zelí, plněné papriky, omáček a pod.

Podobné recepty:

Základní recept na chleba v domácí pekárně, Základní chleba, Jablečný štrúdl, Vejce plněná sýrem, Základní rybí vývar