Rybí polévka s kyselým kváskem

Potřebujeme:

5 dl kyselého kvásku, 5 dl vody, 500 g vody, 250 g kořenové zeleniny, sůl, mletý pepř, 2 rajčata, vonné bylinky (zelená petrželka, majoránka), podle chuti pálivá zelená paprika
Kyselý kvásek: 250 g hladké nebo pšeničné mouky, 150 g sójové mouky, krajíc tvrdého černého chleba, 0,5 g droždí, kostka cukru, 1 l vody

Jak na to:

Očištěnou a omytou zeleninu pokrájíme a vaříme i se svázanou zelenou petrželkou v kyselém kvásku. Kvásek doplníme vodou, podle chuti osolíme a opepříme. Když zelenina změkne, přidáme očištěnou, vykuchanou a omytou rybu, oloupané a pokrájené rajčata a znovu vaříme, dokud ryba není měkká. Zelenou petrželku vybereme spolu s rybou, rybu vykostíme, dáme zpět do polévky a přidáme některé vonné bylinky (např. majoránka). Místo kvásku můžeme použít šťávu z kyselého zelí nebo polévku bez kvásku můžeme okyselit i citronovou šťávou. Nakonec ji ochutíme pálivou zelenou paprikou pokrájenou na drobno.

Kyselý kvásek: V troše vody rozmícháme oba druhy mouky a rozředíme zbytkem odměřené vody ohřáté na 40 ° C. Směs dáme do smaltovaného, ​​porcelánového nebo kameninového hrnce, přidáme chléb, droždí a cukr, zavážeme a necháme kvasit na teplém místě 2 až 3 dny.

Podobné recepty:

Kyselá garnátová polévka, Vepřové na divoko, Rychlá rybí polévka, Rybí polévka, Rybí polévka s chřestem a bílým vínem