Žampionová polévka

Potřebujeme:

2 šalotky, 250 g žampionů, 50 g másla, 1, 5 l drůbežího vývaru (i z kostky), 6 plátků suchého toastového chleba, 3 PL smetany, posekaná petrželka (nebo kerblík), sůl, pepř

Jak na to:

Žampiony očistěte, omyjte a osušte. Sejměte z nich 200 g a nasekejte je. Z másla odeberte cca 1 PL, zbytek rozpalte v hrnci. Přidejte šalotku a nechte zesklovatět (můžete nechat i trochu zhnědnout). Přidejte nasekané žampiony a dusíme 3 min. Pak zalijte nekořeněným drůbežím vývarem. Pomalu vařte.
Mezitím nakrájejte na plátky zbylé žampiony a poduste je na zbytku másla.
Z plátků toastového chleba odřízněte kůrku a dobře ho rozdrobte. Drobky přidejte 7-8 min. před koncem vaření. Před podáváním přidejte šlehačku a podušené nakrájené žampiony a nechte ještě jednou přejít varem. Posypte petrželkou.
Podávejte v polévkových šálcích nebo v polévkové míse.

Podobné recepty:

Žampionová polévka s brokolicovými knedlíčky, Žampionová kyselo-mléčná polévka, Žampiónová polévka s pažitkou, Mléčná žampionová polévka, Žampionová polévka