Velikonoční dort s kuřátky a zajíčky

3.9.2012
Potřebujeme:

Těsto: 40 g kakaa, 175 g krystalového cukru, 150 g másla, 4 vejce, 30 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, máslo a mouku do formy
Náplň: 3 g želatiny, šťáva z 1 citronu, špetka citronové kůry, 80 g krystalového cukru, 250 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr
Krém: 1 vanilkový pudink v prášku, 300 ml mléka, 1 žloutek, 120 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 g másla
Na ozdobení: marcipánové figurky, barevnou kokosovou moučku, strouhanou čokoládu

Jak na to:

Vejce, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidejte kakao a promíchejte. Přisypte mouku prosátou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Pokud by bylo těsto husté, přidejte trochu mléka.
Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte asi 15 - 20 min. při mírné teplotě. Zapíchnutím špejle si ověřte, zda je už korpus upečený. Vyberte formu z trouby a nechte vychladnout.
Krém: Do hrnce nalijte mléko (část odlijte zvlášť), přidejte cukr, vanilkový cukr a přiveďte k varu. Pudinkový prášek smíchejte s zbylým mlékem, nalijte do vroucího mléka a uvařte hustý pudink, který necháme vychladnout, ale občas ho promíchejte. Do studeného pudinku dejte nakrájené změklé máslo se žloutkem a dobře vyšlehejte.
Náplň: Želatinu nasypte do 250 ml studené vody a nechte asi 20 min. nabobtnat. Potom želatinu s vodou zahřívejte (ale nevařte), dokud se nerozpustí. Přidejte citrónovou šťávu, na jemno nastrouhanou kůru, vanilkový cukr a polovinu cukru. Smetanu nalijte do misky, přidejte zbylý cukr a ušlehejte tuhou šlehačku. Když začíná želatina houstnout, zlehka ji vmíchejte do šlehačky.
Korpus podélně rozkrojte na 3 pláty. Na dva spodní rozetřete nádivku a vrstvy opět složte. Dejte na chvíli do lednice ztuhnout. Celý dort pak potřete krémem, boky posypte kokosem a povrch strouhanou čokoládou. Dejte opět vychladit. Před podáváním dort ozdobte marcipánového figurkami, případně několika lístky čerstvé máty nebo meduňky.

TIP: Nádivku si nachystejte až těsně před plněním korpusu, protože jinak by mohla předčasně ztuhnout.

Podobné recepty:

Dort s mandarinkami, Velikonoční slaná pochoutka, Velikonoční hrudka, Velikonoční dort, Velikonoční nepečený dort