Koláč plněný ořechy

5.9.2012
Potřebujeme:

175 ml mléka, 100 g cukru, 1 kostku droždí (42 g), 750 g polohrubé mouky, špetka soli, 4 plátky mraženého listového těsta (po 75 9), hladká mouka na desku, 150 g pistáciových jader, 100 g lískových oříšků, 150 g vlašských ořechů, 200 g marcipánové hmoty, 100 g másla (rostlinného tuku), 75 g medu, 75 ml limetkové šťávy, tuk na vymazání formy, mleté ​​pistácie a moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Mléko ohřejte s 300 ml vody, přidejte 60 g cukru, droždí a zamíchejte. Mouku nasypte do mísy, osolte, přilijte Drozdovo směs a prohněťte hladké těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout asi 30 min.
Listové těsto nechte rozmrazit a na pomoučněném vále vyválejte na čtverec (25 x 25 cm). Kynuté těsto také vyválejte (40 x 40 cm). Na kynuté těsto diagonálně položte plátek listového, rohy kynutého těsta přes ně přeložte jako obálku, pak těsto obraťte a vyválejte na obdélník (30 x 40 cm). Těsto přeložte na třetiny a celý postup ještě třikrát zopakujte. Nakonec těsto uložte na 30 min. na chladné místo.
Pistácie a lískové oříšky umelte, vlašské ořechy a březnu pan nasekejte nadrobno. Tuk rozpusťte a smíchejte se zbylým cukrem, medem a limetkovou šťávou. Formu (25 x 35 cm) vymažeme tukem.
Těsto rozdělte na šest dílů a ty vyválejte na velikost formy. Dno formy vyložte plátem těsta, potřete medovou směsí a posypte 1/5 ořechů a marcipánu. Překryjte dalším plátem a takto postupujte, dokud všechno nespotřebujete. Poslední vrstvou je těsto.
Koláč pečte ve středně teplé troubě asi 45 min. Po 30 min. pečení ho můžete zakrýt alobalem. Ještě teplý koláč posypte mletými pistáciemi a moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Plněný hermelín, Ořechový koláč se žloutkovou polevou, Plněný hermelín s ořechy, Koláč z cuketu, Plněný hermelín