Šalotková polévka s bílým vínem

Potřebujeme:

300 g cibule šalotky, ½ kostky zeleninového bujónu, ¼ pórku, 50 ml bílého vína, 4 plátky toastového chleba, 120 g tvrdého sýra, máslo, petrželka, pepř, sůl, červená paprika na ozdobení

Jak na to:

Šalotku oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Do hrnce nalijte 1,2 I voly, přidejte šalotku spolu se zeleninovým bujónem a přiveďte do varu. Jakmile cibule změkne, vývar osolte, opepřete a přilijte bílé víno. Nakonec přisypte důkladně umytý a na jemno nakrájený pórek. Nechte ještě jednou přejít varem a už dále nevařte.
Toastový chléb nakrájejte na kostičky nebo pomocí vykrajovátka udělejte kolečka či jiné tvary. Ty opečte dozlatova na másle. Sýr nastrouhejte na jemno. Na kousky toastového chleba poklademe kolečka papriky, posypte sýrem a ozdobte petrželkou. Podávejte k polévce.

TIP: nastrouhaný sýr můžete také smíchat s vejcem. Směs rozdělte na kousky chleba a zapečte.

Podobné recepty:

Rybí polévka s chřestem a bílým vínem, Králík na hlívě, Grilované kotlety Bordeaux, Jablečná polévka s bílým vínem, Krevety po španělsky