Třešňové koláčky

Potřebujeme:

75 ml mléka, 50 g cukru, 10 g droždí, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 20 g másla, 1 balení (300 g) mraženého listového těsta (6 plátků 10 x 20 cm), 1 pohár třešňového kompotu (720 ml) , 100 marcipánové hmoty, 2 PL mandlového likéru, 100 g mascarpone, 2 žloutky, 1 PL pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 200 g meruňkového povidel, 20 g mandlových lupínků, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Mléko ohřejte a rozpustí v něm cukr a droždí. Do mísy nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek, vlijte Drozdovo směs a smíchejte s trochou mouky. Přikryjte a na teplém místě nechte 5 min. vzejít. Máslo nakrájejte, přidejte k mouce, osolte a vypracujte hladké těsto. Přikryté utěrkou nechte kynout asi 15 min.
Třešně vykopejte na sítko a dejte okapat. Listové těsto nechte rozmrazit. Na pomoučněném vále vyválejte z kynutého těsta obdélník (35 x 20 cm). Na okraj kynutého těsta položte plátek listového těsta a zaviňte. Položte další plátek listového těsta a znovu zaviňte. Asi na 10 min. uložte do chladničky. Celý postup ještě 2-krátyzopakujte. Nakonec těsto vyválejte na čtverec o rozměrech asi 40 x 40 cm a nepřikryté uložte na 15 min. do chladu.
Marcipán prohněťte s likérem a vyšlehejte s mascarpone, 1 žloutkem a pudinkovým práškem. Těsto rozkrájejte na 16 čtverců. Okraje přehněte dovnitř a doprostřed dejte 1 PL krému a třešně.
Zbylý žloutek rozšlehejte s 1 PL vody a koláčky jím potřete. Pečte ve středně teplé troubě asi 25 min. Mandlové lupínky orestujte. Rozehřejte povidla, teplé koláčky ním potřete a posypte mandlemi. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Bublanina, Nekynuté koláčky, Linecké koláčky, Dolkové koláčky, Jáhlové koláčky s ovocem