Jemný koláč s makovou náplní

11.9.2012
Potřebujeme:

Těsto: 230 g hladké mouky, špetka soli, 60 g moučkového cukru, 150 g másla, 2 žloutky, citronová kůra
Nádivka: 300 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ¼ l mléka
Sníh z bílků: 5 bílků, 150 g krystalového cukru

Jak na to:

Do prosáté mouky zamíchejte sůl, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujte těsto, které odložte na 15 min. na chladnější místo. Potom těsto rozválejte a přeložte ho na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech 20 x 30 cm. Těsto potřete makovou náplní a vložte do vyhřáté trouby. Napůl upečený koláč vyjměte z trouby, potřeme sněhem z bílků a dejte do trouby dopéci.

Náplň: Ve vroucí mléce rozpusťte moučkový a vanilkový cukr, zamíchejte mák a chvíli povařte. Pak odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Sníh z bílků: Z bílků a cukru vyšleháme nad parou tuhý sníh.

Podobné recepty:

Jemný koláč s makovou náplní, Závin s makovou nápní, Mřížkovaný koláč, Jemný jablečný koláč, Nejlepší čokoládový koláč