Losos po provensálsku

11.9.2012
Potřebujeme:

4 velké plátky růžového lososa, 250 g rýže, 1 pohár olivového oleje, 1 sklenka suchého bílého vína, 3 stroužky česneku, 4 cibule, 2 lilky, 1 PL mouky, 1 citron, 750 g rajčat, petrželka, šalvěj, majoránka, tymián , špetka šafránu, sůl, pepř

Jak na to:

Lilky oloupejte a pokrájejte na malé kostičky, osolte a dejte povařit do vody. Plátky lososa omyjte, osušte a opepřete. Cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Dva Česnek nasekejte, rajčata spařte a oloupejte. Čtyři rajčata nechte celé, zbytek nakrájejte na malé kostičky. Polovinu citronu opražte na 2 lžících oleje. Vložte ji do ohnivzdorné misky, přidejte k ní lososa, zalijte vínem a pečte 20 min. v troubě.
Rýži řádně omyjte, vařte v 1/3 l vody cca 15 minut a ochuťte šafránem. Čtyři celé rajčata poduste v troše oleje a zbytek cibule osmahneme dohněda na jiné pánvi v 2 PL oleje. Zaprášíme jejich moukou. Přidejte kostky rajčat, a k tomu stroužek česneku a směs koření. Nechte povařit na silném ohni.
Kostky lilku dobře vysušte, osmahneme ve zbylém oleji, posypte sekanou petrželkou a česnekem.
Když jsou plátky lososa hotové, nechte je okapat a dejte do tepla. Získaný vývar vlijte do rajčatové kaše a 5 min. nechte povařit. Lososa dejte na mísu, obložte rýží, kostkami lilku a celými rajčaty.
Rychle polijte omáčkou a obložte plátky citronu.

Podobné recepty:

Losos se smetanovou omáčkou, Losos na rajčatech, Losos s rajčatovou omáčkou, Losos v čočce, Grilovaný norský losos