Bouillabaisse

28.8.2012
Potřebujeme:

1 kg různých ryb, 5 stroužků česneku, 4 cibule, 4 brambory, 2 bílé části pórku, 1 velkou sklenici olivového oleje, 3 PL rajského protlaku, 2 tenké plátky tvrdého bílého chleba, sůl, tymián, bobkový list, petrželová nať, fenykl, koření, šafrán, 3 l vody
Červená omáčka: 3 stroužky česneku, 1 malá červená feferonka, 1 šálek strouhanky, 0, 5 dcl mléka, ½ sklenice olivového oleje, 1 PL rajského protlaku, trocha silného vývaru

Jak na to:

Ryby očistěte, velké kusy rozkrájejte. 4 stroužky česneku oloupejte a rozetřete. Cibuli a brambory očistěte a nakrájejte na silná kolečka.
Do hrnce navrstvěte koření, ryby, brambory, mezi každou vrstvu dejte česnek, petrželku a na kolečka pokrájenou cibuli. Přidejte šafrán, osolte a opepřete a podlijte olivovým olejem. Nechte 3-4 hodiny odležet.
Spařte vodu, přidejte rajčatový protlak a vařící nalijte na ryby. Nechte ještě 30 min. vařit na velkém ohni. Vývar přeceďte, doplňte česnekem a osmaženými kousky chleba. Servírujte velmi horké s červenou omáčkou.

Červená omáčka: V hmoždíři utlučte s trochou oleje stroužky česneku, feferonku a dobře vyždímaný strouhanku. (Strouhanku si připravíte tak, že ji navlhčíte mlékem) Pak přidejte olej a rajčatový protlak. Dobře zpracujte a zřeďte trochou silného vývaru.