Rybízový dort

15.10.2012
Potřebujeme:

Žluté těsto: 75 g hladké mouky, 75 g maizeny, 1 lžičku prášku do pečiva, 100 g másla, 75 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky
Bílé těsto: 4 bílky, špetka soli, 200 g moučkového cukru
Náplň: ¾ kg rybízu, 2 šlehačky, ztužovač šlehačky

Jak na to:

Žluté těsto: Mouku, prášek do pečiva, maizenu smíchejte. Máslo do pěny vymíchejte, přidejte cukr. Postupně přidávejte žloutka a moučnou směs. Do 2 dortových forem, vložte do forem mastný papír a boky vymastíte. Papír ořízněte kolem venku asi na 2 cm. Těsto rozetřete na formy, ale ne zcela do kraje, protože se ještě rozteče.
Krásnější tvarované těsto pokrájejte na 8 částí.

Bílé těsto: Bílky dobře vyšlehejte, přidejte 2/3 cukru a ještě 3 min. ztuha šlehejte. Přidejte zbytek cukru a vyšlehejte. Bílé těsto potřete na žluté a pečte na 180 ° C asi 40 min. Posledních 5 min. pečte na 250 ° C

Druhý plát těsta po vychladnutí potřete šlehačkou, do ní dejte polovinu rybízu, zase šlehačku a rybíz. Rozřezaný plát poklademe na nádivku a po povrchu můžete ozdobit rybízem. Také můžete před pečením posypat sekanými mandlemi.

Podobné recepty:

Smetanový dort s ovocem, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort