Domácí vařené šunky

Potřebujeme:

1, 5 kg vepřového plecka, 25 g rýchlosul, ¼ l vody, 5 zrnek celého pepře, kapsa na tlačenku nebo užší mikrotenový sáček

Jak na to:

Omyté maso pokrájejte na menší kusy, vložte do větší nádoby, posypte rychlosoli a polijte vodou. Všechno dokonale promíchejte (nejlépe rukou) a na 2 hod. Dejte do chladničky.
Potom směs znovu dobře promíchejte a natlačte do kapsy tak, aby mezi kousky masa nezůstal vzduch. Sáček z obou stran uvažte pevnou nití, vložte do hrnce s vodou a vařte mírným varem asi 3 hod.
Sáček s uvařenou šunkou vyberte, dejte do mělké nádoby, zatižte a nechte vychladnout. Potom obal odstraňte a šunku posypte pohmožděnýma kořením. Podávejte s uvařenými vajíčky, případně se zeleninou.

Podobné recepty:

Patrikové řízky, Salát kyselého zelí, Vřetenový salát s brokolicí, Šunka s křenem, Vřetenový salát s brokolicí