Likérový ​​věnec s mandarinkami

7.11.2012
Potřebujeme:

6 mandarinek (klementinek), tuk na vymazání formy, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 100 g solamylu, 200 g mletých mandlí, 1 prášek do pečiva, 8 PL mléka, 6 PL pomerančového likéru, 100 g pomerančové marmelády

Jak na to:

Mandarinky oloupejte a nakrájejte na plátky. Formu na věnec (o průměru 26 cm) vymažeme tukem a vyložte mandarinkami. Tuk, krystalový a vanilkový cukr a špetku soli vymíchejte do pěny, do ní postupně zašleháme vejce. Mouku smíchejte ze solamylem, mandlemi a práškem do pečiva a vmíchejte střídavě s mlékem do pěny.
Formu naplňte těstem a pečte v předehřáté troubě při střední teplotě asi 50 min. Asi 15 min. před koncem pečení můžete koláč přikrýt papírem na pečení. Upečený věnec nechte vychladnout a vyklopte. Několikrát ho propíchněte špejlí a pokapejte likérem.
Marmeládu ohřejte, rozetřete ji na povrch koláče a nechte ho ještě asi 10 min. v troubě zhnědnout. Potom věnec nechte úplně vychladnout.

Podobné recepty:

Velikonoční věnec, Kynutý věnec, Velikonoční kynutý věnec, Ořechový věnec, Velikonoční věnec