Salát se šunkou a sýrem

Potřebujeme:

2 hlávkové saláty, 2 mrkve, 2 jarní cibulky, 200 g čerstvého nezrající sýra, 200 g šunky, 1 lžičku nakládaného koření, 1 svazek pažitky Zálivka: 2 PL oleje, 1 PL Estragonový octa, 1 PL nálevu z koření, sůl

Jak na to:

Hlávkové saláty očistěte, rozeberte na listy, důkladně opláchněte a nechte okapat. Pak je nakrájejte nebo natrhejte na kousky. Mrkev a cibulky očistěte a nakrájejte na kolečka. Pažitku vyperte, nasekejte a promíchejte se scezeným nakládaným pepřem. Sýr nakrájejte na menší kostky.
Na zálivku vyšleháme olej, ocet a nálev z koření (případně i s troškou vody) a osolte.
Plátky šunky stočte do kornoutku, naplňte mrkví a pažitkou a spolu se saláty, cibulkami a sýrem dejte na mísu. Přelijte zálivkou. Podávejte s tmavým pečivem, toasty či krekry.

TIP: Místo octové zálivky můžete podávat i hustší jogurtovou, připravenou z bílého nízkotučného jogurtu smíchaného v poměru 2:1 s majonézou. Ochuťte ji solí, pepřem a bylinkami, připadne prolisovaným česnekem.

Podobné recepty:

Zelené fazolky se sýrem a šunkou, Salát se šunkou, sýrem, rajčaty, salátovou okurkou a dresingem, Zelný salát se šunkou, Sýrové palačinky se šunkou, Květák zapečený se šunkou