Nedělní jablkové řezy

Potřebujeme:

100 ml mléka, 100 g cukru, ½ kostky droždí (21 g), 350 g polohrubé mouky, špetka soli, 750 g jablek, 1 vanilkový cukr, 75 g rozinek,, 3 plátky mraženého listového těsta (po 75 g), 1 vejce, 1-2 PL smetany na šlehání, 40 g mandlových lupínků, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Mléko ohřejte s 1/8 I vody, pak v něm rozpusťte 75 g cukru a droždí. Z mouky, soli a kvasnic směsi připravte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a na teplém místě nechte asi 1 hodinu kynout.

Jablka oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte jádřinec a dužinu nakrájejte na kousky. Společně se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, rozinkami a 1-2 PL vody přiveďte k varu. Při mírné teplotě pak povařte doměkka (asi 15 min.) A nechte vychladnout.
Listové těsto nechte rozmrazit. Kynuté těsto ještě jednou prohněťte a také vyválejte (30 x 30 cm). Na kynuté těsto položte diagonálně plátek listového těsta, rohy přeložte a těsto obraťte. Vyválejte na obdélník 20 x 30 cm. Těsto třikrát přeložte přes sebe a celý postup dvakrát zopakujte. Nakonec těsto uložte na 30 min. na chladné místo.
Z 2/3 těsta vyválejte na pomoučněném vále obdélník (20 x 30 cm). Rovnoměrně poklademe jablkový kompot, přičemž na bocích nechte asi 2 cm prázdný okraj. Bílkem potřete okraje těsta. Zbylou třetinu těsta vyválejte na obdélník (20 x 30 cm) a zakryjte jím kompot. Okraje přitlačte a povrch koláče několikrát nařízněte nožem.
Žloutek rozšlehejte se smetanou a koláč jím potřete, posypte mandlovými lupínky a v středně teplé troubě pečte asi 30 min. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Koláč podávejte pokrájený na řezy.

Podobné recepty:

Jablkové medové řezy, Jablkové knedlíčky, Jablkové řezy, Jablkové řezy mé babičky, Jablkové řezy s kokosem