Tuňák na kartuziánský způsob

16.10.2012
Potřebujeme:

1 kg mraženého tuňáka, 1 lžičku soli, pepř, 50 g kořenové zeleniny, ½ dl oleje, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, tymián, cibule, 2 dl hovězího vývaru, 1 dl bílého vína
Obloha: 125 g šalotky (nebo jiná drobná cibulka), 60 g másla, 1 lžičku cukru, ½ dl hovězího vývaru, 100 g konzervovaného hrášku, 125 g konzervované fazolky

Jak na to:

Z rozmrazeného, ​​očištěného, ​​omytého, osušeného tuňáka nakrájejte plátky. Maso se osolte, opepřete a nechte odležet. Očištěnou, na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na oleji, přidejte celé nové a pepř a tymián. Do připraveného základu vložte plátky tuňáka, krátce se opečte, zalijte 1/3 vývaru a nechte sevřít. Po krátkém varu přidejte víno a zbytek vývaru a pod pokrývkou duste doměkka. Vařené plátky tuňáka vyberte, šťávu povařte, aby se objem snížil na polovinu, dochuťte solí a propasírujte na rybu a krátce povařte.

Obložení: Šalotku očistěte, vložte na pánev, přidejte 1 / 3 másla, pískový cukr a vývar. Ze začátku ji nad tepelným zdrojem několikrát přehoďte, pak na mírném ohni duste doměkka, až dosáhněte hnědý lesk. Procezený hrášek ohřejte na 1/3 másla, také zelené fazolky. Plátek dušeného tuňáka se položte na talíř, obložte šalotkou, hráškem, fazolky a podlijeme šťávou, ozdobte plátkem citronu.
Jako přílohu jsou vhodné různě upravené brambory.

Podobné recepty:

Tuňák s bramborami, Tuňák s tvarohem, Omeleta s tuňákovou pastou, Tortellini, tuňák a kopr, Tuňáková pomazánka na topinky