Šunka s aspikem

11.10.2012
Potřebujeme:

1, 5 - 2 kg rolky nebo podlouhlý kus uzeného vepřového masa bez kosti, 2 přiměřeně velké mikrotenové nebo varné sáčky
aspiku:3 vejce, 3 menší sterilované okurky, kousek kapie, 4 PL sterilovaného hrášku, 1 vařenou mrkev, 2 sáčky čirého dortového želé

Jak na to:

Rolku nebo jiné uzené maso nejprve namočte na noc do studené vody, pak vyjměte a vložte do dvojitého mikrotenového nebo varného sáčku. Nalijte 2,5 - 3 dl vody, vytlačte přebytečný vzduch a sáček pevně zavažte, aby tekutina neunikala. Vložte do velkého hrnce, nejlépe s dírkovaným dnem nebo podložte "vějířek" na pařené knedlíky, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a pomalu vařte, přibližně 105 min. Nechte trochu vychladnout, pak kapsa s uzeným z vody vyjměte a tekutinu z kapsy přeceďte. V 3 dl studené vody rozmíchejte dortového želé, přilijte do vývaru ze šunky, zahřejte po bod varu a ihned odtáhněte. Formu na srnčí hřbet vyložte alobalové nebo mikrotenovou fólií, jemně ji potřete olejem, na dno nalijte trochu vývaru z kapsy, na to poklademe kolečka vajíček uvařených natvrdo, posypte nadrobno pokrájenými okurkami, vařenou mrkví, kapií, hráškem, sekanou petrželkou a zalijte šunkové želé . V chladu nechte dobře ztuhnout. Vyklopte, fólii stáhněte, pokrájejte na plátky a střídavě se šunkou uložte na mísu vyloženou salátovými listy.

Podobné recepty:

Šunka v listovém těstě, Zapečené brambory sešlehačkou, Kapr v aspiku, Chlebové květiny, Plněná paprika