Kynutá bábovka s tvarohem a višněmi

11.10.2012
Potřebujeme:

50 ml mléka, 1 droždí (42 g), 300 g polohrubé mouky, 15 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 višňový kompot (720 ml), 65 g solamylu, 90 g másla nebo rostlinného tuku, 2 vejce, 2 PL rumu , špetku soli, 1 žloutek, 150 g netučného tvarohu, mouku na desku, tuk na vymazání formy, 50 g moučkového cukru

Jak na to:

Z droždí a vlažného mléka udělejte kvásek. Do mísy nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj nalijte Drožďovou směs. Přidejte 50 g cukru a vanilkový cukr, smíchejte s trochou mouky a přikryté nechte na teplém místě asi 20 min. vzejít.
Višně dejte okapat a šťávu zachyťte. 3 PL solamylu a 5 PL vody rozmíchejte dohladka. Višňovou šťávu povařte s 50 g cukru, přidejte rozmíchaný solamyl a ještě jednou krátce povařte. Vmíchejte višně a nechte vychladnout.
Rozpusťte 75 g tuku a přidejte spolu s vejci, rumem a solí k mouce. Vypracujte vláčné těsto a nechte pod čistou utěrkou asi 40 min. kynout.
Zbylý tuk vymíchejte s cukrem do pěny. Zašleháme žloutek, přidejte tvaroh, zbytek solamylu a vše ušlehejte na krém.
Na pomoučněném vále udělejte z kynutého těsta váleček o průměru asi 12 cm a rozkrájejte ho na plátky silné asi 1 cm. Každý plátek znovu v ruce prohněťte a rozmačkejte naplocho. Na polovinu plátku dejte višňovou nádivku nebo tvarohový krém, 1 cm okraj přitom nechávejte volný. Plátek přeložte a okraje pevně přitiskněte. Když budete mít naplněné všechny, střídavě je poklademe do tukem vymazané bábovkové formy.
Těsto v podobě nechte na teplém místě kynout dalších 30 min. Potom bábovku upečte v teplé troubě asi 60 min. Upečenou nechte vychladnout, vyklopte ji z formy a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Bábovka s tvarohem, Kynutá bábovka, Kynutá bábovka s kakaem, Dvoubarevná bublanina s ořechy a višněmi, Majonézová bábovka