Kečup (kořeněné omáčky z rajčat)

30.8.2012
Potřebujeme:

2, 5 kg rajčat (½ l konzervovaných rajčatové šťávy nebo rajčatový protlak), 1 malá cibule, 1-2 stroužky česneku, 10 g skořice, 10 g hřebíčku, zrnka pepře, zrnka nového koření, 1 lžičku paštikového koření (houbového koření) , 1 dl octa, hořčice, pelyněk dračí, 100 g cukru, sůl

Jak na to:

Povařte čerstvá rajčata nebo rajčatovou šťávu, případně odpovídající množství rajského protlaku, cibuli, česnek, skořici, hřebíček, několik zrnek nového koření a pepře, paštíkové koření (houbové koření). Pak přeceďte.
Takto získanou masu dále vařte s cukrem, podle chuti se solí, s octem (když vaříte i s pelyňkem dračí), dokud se nezahustí na povidlové konzistenci. Když máte rádi více kyselé nebo pikantnější, zvyšte množství octa, případně přidejte i hořčici. Připravenou omáčku naplňte do 2-3 dl lahví a vzduchotěsně uzavřete.
Koření nepotlačuje příjemnou chuť rajčat, ale naopak, vhodně ji doplní. Můžete jej použít na ochucení studeného a teplého masa, jater, anglického masa, studených omáček, nářezů, vařených těstovin (makarony).

ll.
3 kg rajčat
1 lžičku celerové natě
1 lžičku petrželky
1 cibule
3 PL soli
6 PL cukru
2 dl octa
1 PL mletého hořčičného semene
1 PL mletého pepře
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
5 hřebíčku

K 3 kg propasírovaných rajčat přidáme po 1 kávové lžičce celerové a petrželové natě, 1 cibuli, 3 polévkové lžíce soli, 6 polévkových lžic cukru, 2 dl octa, po 1 polévkové lžíci mletého hořčičného semene a mletého pepře, 1/2 kávové lžičky mletého nového koření a skořice, jakož i 5 hřebíčků. Tuto masu vaříme, dokud nenabude povidlové konzistenci, pak ji přecedíme.
Můžete jej použít na ochucení studeného a teplého masa, jater, anglického masa, studených omáček, nářezů, vařených těstovin (makarony).

Podobné recepty:

Aljašský losos v těstíčku s malým salátem a sójovou-sezamovou omáčkou, Plněné rajčata, Kečup, Pikantní bedlová omáčka, Lahůdkový pstruh