Velikonoční věnec

Potřebujeme:

½ kg polohrubé mouky, sůl, 40 g droždí, 50 g krystalového cukru, 2, 5 dl mléka, 100 g másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 PL rozinek namočených v rumu, 50 g mandlových lupínků, 100 g kandované citronové kůry , 1 žloutek, 30 g moučkového cukru

Jak na to:

Do mísy prosejte mouku, smíchejte se solí, udělejte důlek, do něj rozmačkejte droždí, posypte 2 lžičkami moučkového cukru, zalijte vlažným mlékem a nechte kynout. Do vykynutého kvásku přidejte vychladlé rozpuštěné máslo, zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte rozinky, prohněťte, přikryjte utěrkou a necháme asi 40 min. kynout. Vykynuté těsto na pomoučněném vále prohněťte a rozdělte na dvě části. Z každé udělejte tři kousky, uválejte válečky a upleťte věnec. Přeložte ho na vymazaný plech, nechte chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným žloutkem, posypte moučkovým cukrem, kousky citrónové kůry, mandlovými lupínky a upečte ve vyhřáté troubě.

Podobné recepty:

Velikonoční věnec, Velikonoční kynutý věnec, Velikonoční věnec, Kynutý věnec, Likérový ​​věnec s mandarinkami