Kapustníky

30.10.2012
Potřebujeme:

¾ kg hladké mouky, 1 žloutek, 100 g oleje, 50 g moučkového cukru, 1 kostka droždí, 3-4 dl mléka (podle potřeby, může být i více), 1 hlávka zelí, 150 g škvarek, sůl, olej nebo sádlo na udušení zelí a na vymazání plechu

Jak na to:

Z trochy vlažného mléka, ½ cukru a droždí vydělejte kvásek. Mouku prosejte, přidejte olej, žloutek, zbytek cukru, kvásek a prohněťte. Potom přidejte sůl, zbylé mléko a těsto zpracujte. Nechte ho na teplém místě kynout.
Mezitím, nebo ještě předtím než uděláte těsto si očistěte zelí, pokrájejte ji na drobno, dejte do mísy a posolte ji. Dobře promíchejte. Nechte 30 min. uležet, pak z ní vytlačte přebytečnou šťávu a zelí duste na tuku doměkka. Nakonec ji promíchejte s posekanými škvarky a nechte vychladnout. Vlažnou zelí vmíchejte do vykynutého těsta, na vymazaný plech z něj pokládejte rovnoměrné hromádky, které rozmačkejte na placky a ve vyhřáté troubě upečte do růžová.

TIP: Podávejte k vínu nebo čaje.

Podobné recepty:

Kapustníky, Kapustníky se šunkou, Kapustníky, Rožtekové kapustníky, Kapustníky