Pravý mandlový marcipán

11.10.2012
Potřebujeme:

100 g sladkých mandlí, 50 g jemného moučkového cukru (dávku můžete zvýšit až na 100 g, hmota pak bude sladší), několik kapek vody růžové vody, případně šťávy z pomeranče, přidat také můžete i dobrý mandlový likér, potravinářské barvivo

Jak na to:

Mandle spařte v teplé vodě a nechte je nějakou dobu namočené, aby změkly a slupka šla snadno sloupnout. Jen tak budou dobře zpracovatelné; jakmile vychladnou, ztvrdnou. Hned je proto umelte v mlýnku na maso a společně s cukrem důkladně rozmixujte v mixéru, až vám vznikne tuhá hmota. Přikápni likér a růžovou vodou, případně šťávu z pomeranče scezené přes velmi jemné sítko. Promixovat můžete pár hořkých mandlí pro lepší chuť (prodávají se zvlášť).
Marcipán se dá dobře modelovat při pokojové teplotě, pracovní deska musí být hladká a neustále poprášení moučkovým cukrem, aby se těsto nelepilo. Barvení se provádí potravinářskou barvou

TIP: Použít můžete i přírodní látky: odvar z červené řepy dodá červenou, listy špenátu zelenou, žlutou barvu dosáhnete přídavkem šafránu, hnědou dodá kvalitní kakao.

Podobné recepty:

Pravý marcipán, Falešný marcipán, Pravý lososový salát, Baileys, Irský likér