Slaný dort

7.11.2012
Potřebujeme:

Těsto: 20 g droždí, 0, 1 l vody, 1 lžičku lžička cukru, ¼ kg hladké mouky, 1 lžička soli, 100 g másla, 1 vejce
Náplň: 100 g másla, 150 g ochucené majonézy, 2 brambory uvařené ve slupce, 1 cibule, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 sterilované okurky, sůl, mletý pepř
Poleva: 6 PL mléka, 100 g tvarohu, 100 g ochucené majonézy, 1 stroužek česneku
Na ozdobu: 1 mrkev, 1 vejce uvařené natvrdo, 100 g tvrdého sýra, plněné olivy, chilli papričky v sladkokyselém nálevu, kopr, pažitka

Jak na to:

Z rozdrobené droždí, vlažné vody a cukru udělejte kvásek. Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte nastrouhané máslo, vejce a kvásek a vypracujte tuhé těsto. Přikryté ho necháme vykynout. Těsto rozválejte, vložte do vymazané dortové formy a ve vyhřáté troubě upečte.
Vychladlý korpus rozkrojte na 3 pláty, dva potřete nádivkou, položte na sebe. Třetím přikryjte a potřeme ho tak i boky dortu polevou.
Mrkev očistěte, na jemno nastrouhejte a rovnoměrně rozložte na polevu. Vejce uvařte, očistěte, ozdobně nařízněte a položte do středu dortu. Ze sýra ozdobnou formičkou vykrojte různé tvary, olivy překrojte na polovinu a rovnoměrně rozložte na dort, ozdobte koprem a posekanou pažitkou. Dort dejte na několik hodin na chladné místo.

Náplň: Máslo vymíchejte do pěny, přidejte majonézu, na jemno nastrouhané brambory a cibuli, nahrubo nastrouhané vejce a okurky, osolte, opepřete a smíchejte.

Poleva:
Do mixéru vlijte mléko, přidejte tvaroh a rozmixujte. Pak masu přeložte do misky a smíchejte s majonézou a s prolisovaným česnekem.

Podobné recepty:

Chřestový slaný dort, Masovo-smetanový slaný dort, Silvestrovský slaný dort, Slaný dort z cottage cheese, Tvarohový slaný dort