Svíčková se sójového masa

29.10.2012
Potřebujeme:

80 g sójových plátků (mohou být i kostky), 2 PL oleje, 1 cibule, 2 mrkve, 100 g celeru, 1 petržel, 2 bobkové listy, 5 zrnek nového koření, 4 zrnka pepře, 1 lžíce hladké mouky, ¼ l kyselé smetany (nebo 2 dl sladké, 1 PL hořčice, 1 lžičku cukru, citronová šťáva, sůl, vegeta, mleté ​​nové a pepř podle chuti

Jak na to:

Maso povařte cca 10 min. v osolené vodě. Oceďte, po vychladnutí z něj vytlačte přebytečnou tekutinu.
Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a zpěníme ji na rozpáleném tuku. Přidejte na drobno nastrouhanou zeleninu, koření, bobkový list, sůl, vegetu. Chvíli dusíme, zalijte vodou a vařte asi 10 min. Pokud použijete na zalití zeleninový bujón z kostky, sůl a vegetu zatím z přípravy vynechejte. Připravenou polévkovou směsí zalijte předem povařené sójové plátky.
Druhý den k masu v nálevu přidejte trochu vody a uvařte do měkka. Pak ho vylovte, stejně jako bobkové listy a koření. Omáčku rozmixujte, přidejte smetanu smíchanou s moukou, podle potřeby vodu a ještě krátce povařte. Můžete ji dochutit, přidejte do ní nasekanou petrželku a vložte plátky. Po jejich přehřátí v omáčce jídlo servírujte. Podávejte s kynutým nebo houskovým knedlíkem.

TIP: Plátky můžete předem opéct na oleji nebo másle dozlatova a nechte v přikryté nádobě stát do druhého dne, nebo i déle, pokud se vám bude chtít a nezapomenete, můžete je párkrát ve směsi promíchat.

Podobné recepty:

Orientální směs, Roštěná ze sójových plátků, Svíčková, Sójové maso po Indicku, Kukuřicová s brokolicí