Vánoční čokoládový dort

8.11.2012
Potřebujeme:

5 vajec, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 60 g maizeny, 60 g polohrubé mouky, 30 g na jemno umleté ​​zrnkové nebo instantní kávy, máslo a mouku na vymazání a vysypání formy.
Náplň: 1 balíček čiré želatiny v prášku, 4 žloutky, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 2 dl mokka likéru, 130 g máslových sušenek, 130 g kakaového prášku, 1 PL slunečnicového oleje, ½ kg nízkotučného tvarohu

Jak na to:

Máslem vymastíte a moukou vysypte jen spodek dortové formy o průměru 26 cm, aby se vám pěkně zdvihlo těsto. Troubu předehřejte na 180 ° C (plynovou na stupeň 2 - 3). Z vajec oddělte bílky. Žloutky vyšlehejte ve vodní lázni elektrickým šlehačem s ½ cukru, špetkou soli a 3 PL vlažné vody na pěny krém. Do mísy dejte mouku, maizenu a umletou kávu, promíchejte. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na sníh. Sníh přidejte k žloutkového krému, přimíchejte mouku a vše dobře zlehka promíchejte. Těsto nalijte do formy, srovnejte, vložte do předehřáté trouby. Na druhé poloze mřížky pečte asi 20 - 25 min.
Vlažný korpus uvolněte z formy a nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. Připravte nádivku. V misce vyšleháme žloutky s ½ cukru a špetkou soli. Dortový korpus dvakrát vodorovně prořízněte, spodní díl pokapejte 150 ml likéru a položte na podnos.
Máslové sušenky vložte do mikrotenového sáčku a rozdrobte pomocí Valko na těsto, část odložte na ozdobu.
Zbytek sušenek smíchejte se zbylým likérem.
Kakaový prášek v misce smíchejte se zbylým cukrem, 300 mil. vlažné vody, olejem a elektrickým šlehačem šlehejte, dokud nedostanete hladkou masu, kterou lze natírat. Polovinu kakaové polevy odložte, druhou polovinu rovnoměrně natřete na spodní a střední plát korpusu.
Tvaroh prošleháme elektrickým šlehačem, oslaďte, přimíchejte rozdrcené sušenky. Želatinu připravte podle návodu na obalu, přimíchejte do tvarohového krému a nechte částečně tuhnout.
Na spodní plát dortu rozetřete polovinu krému, přikryjte středním, rozetřeme na něj zbývající krém, přikryjte horním dílem a odložte na 1 hod. ztuhnout do ledničky. Celou dort potřete zbylou kakaovou polevou, posypte keksovými drobky a odložte na 20 min. do chladničky.

Podobné recepty:

Čokoládový vánoční dort, Žvýkačkový dort, Novoroční bábovka, Vánoční koláč s pudinkem, Jablečný nepečený dezert