Čerstvé domácí rohlíky

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky, ½ litru mléka, 100 g rostlinného tuku, 30 g cukru, 1 žloutek, 40 g droždí, sůl

Jak na to:

Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka vydělejte kvásek. Tuk mírně ohřejete a rozpustí. Do mísy dejte mouku, přidejte žloutek, kvásek, roztátý tuk a část mléka. Promíchejte, až potom přidejte sůl a dolévejte podle potřeby mléko. Těsto nemá být ani velmi řídké, ani moc husté. Nechte ho vykynout, přičemž by mělo zdvojnásobit svůj objem. Potom ho rozválejte do obdélníku, ten nejprve pokrájíme na pruhy a ty na trojúhelníky. (Nebo ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválejte a rozřízněte na 6 - 8 částí) Z nich pak od širší části svineme rohlíčky, které ukládejte na vymazaný plech. Chvíli je nechte trochu vykynout, pak je potřete vejcem (nebo bílkem). Trocha posolte, můžete je posypat kmínem nebo mákem. Pečte v dobře rozehřáté troubě.
Z dávky by mělo vyjít od 35 do 50 rohlíků - podle velikosti nakrájených trojúhelníků.

Další variace:
1 kg hladké mouky
250 g roztáté Hery
2 vejce
1 ČL soli
asi 5 dl mléka
50 g droždí
1 lžičku cukru
kmín
strouhaný sýr

Postup přípravy je stejný

Podobné recepty:

Rohlíky se sýrem, Jednohubky s mozzarelou, Makulienky, Rohlíky s tvarohem, Domácí vařená salám