Pečené hovězí maso se slaninou

Potřebujeme:

300 g hovězího masa vcelku, olej, 50 g prorostlé oravské slaniny, pepř, sůl
Houbová omáčka: sušené houby, 1 kelímek sladké smetany, hladká mouka na zahuštění, vegetu, mletý pepř, sůl

Jak na to:

Hovězí maso omyjte a osušte, vcelku ho posolte, opepřete mletým pepřem a prošpikujte ho tenkými kousky oravské slaniny. Maso pokapeme olejem a odložte na 3 hod. na chladné místo. Odležené maso prudce opečte v pánvi na oleji ze všech stran. Přeložte ho do zapékací mísy, přidejte kousky nakrájené slaniny a podlijte výpekem. Zapékací mísu s masem zakryjte alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Maso upečte doměkka. Upečené ho vyjměte a nakrájejte na kousky. Podávejte s houbovou omáčkou a s houskovými knedlíky.

Houbová omáčka: Sušené houby namočte do studené vody asi na 1 hod.., Uvařte je ve vodě doměkka, posolte, opepřete, ochuťte vegetou. Když uvařené houby trochu vychladnou, rozmixujte je, přidejte smetanu a spolu promíchejte. Ještě jednou omáčku krátce povařte a podle potřeby zahustíme hladkou moukou.

Podobné recepty:

Pečené banány se slaninou, Hovězí řízek Dubarry, Hovězí se slaninou, Hovězí pečeně na víně, Hovězí s rajskými jablky