Jahodový dort s mascarpone

5.10.2012
Potřebujeme:

3 vejce, 215 g cukru, strouhaná kůra z 1 citronu, 75 g polohrubé mouky, 50 g škrobové moučky, 1 lžičku prášku do pečiva (vrchovatou), 600 g jahod, 1 sáček červené dortové polevy, 50 ml jahodového sirupu, 250 ml smetany na šlehání, ½ kg netučného tvarohu, ¼ kg mascarpone, 2 PL citronové šťávy, 2 vanilkové cukry, 1 PL sekaných pistácií, 1 marcipánový zajíček (nemusí být), barevné cukerné dražé, pečící papír

Jak na to:

Z bílků a 3 PL vody ušlehejte tuhý sníh. Do sněhu zašleháme 100 g cukru. Postupně po jednom zašlehávejte žloutky a vmíchejte citronovou kůru. Mouku smíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, prosejte a opatrně zamíchejte do těsta.
Dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte pečícím papírem a naplňte těstem. Ve středně teplé troubě pečte asi 20 min. Nechte vychladnout. Korpus uvolněte z formy a vodorovně rozkrojte tak, aby spodní byl hrubší.
Jahody rozpulte a 8 půlek odložte bokem na zdobení. Zbylými jahodami obložte spodní díl korpusu. Dortovou polevu v prášku rozmíchejte s 1 PL cukru a 200 ml vody. Přidejte jahodový sirup a krátce povařte. Polevou přelijte ovoce. Dort na 30 min. uložte do chladničky.
Smetanu vyšlehejte do tuha Tvaroh vyšleháme s mascarpone, citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem a zbylým cukrem. Promíchejte se smetanou a 2/3 krému rozetřete na jahody. Přikryjte druhým dílem korpusu a ten potřete zbylým krémem. Dort uložte na 1 - 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobte jahodami, pistáciemi, cukrovým dražé a případně i marcipánové zajíčkem.

Podobné recepty:

Jahodový sen, Těstoviny mascarpone, Jahodový sen, Tiramisu - 20 porcí, Jahodový dort