Čokoládový beránek

Potřebujeme:

250 g moučkového cukru, 5 vajec, 10 PL oleje, 40 g rozinek, 40 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, tuk a hrubou mouku na vymazání formy
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 60 g ztuženého tuku, 1 PL mléka

Jak na to:

Bílky oddělte od žloutků. Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přilijte olej, 10 PL teplé vody a šlehejte asi 15 min. Nakonec vmíchejte omyté a osušené rozinky a ořechy.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do žloutkové směsi Přisypeme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Formu na beránek dobře vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a v středně vyhřáté troubě pečte asi 45 min. Formu vyjměte, beránek opatrně vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

Poleva: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a lžící mléka a vymíchejte hladkou polevu. Čokoládou beránek polijte a pomocí potravinářského štětce ji důkladně rozetřete. Nakonec přitlačte 2 rozinky v místě očí a nechte ztuhnout.

TIP: Namísto tmavou čokoládovou polevou můžete beránek potřít bílou citrónovou. Jako oči přilepte 2 barevné lentilky a kolem krku převažte červenou mašličku se zvonkem.

Podobné recepty:

Jablečný nepečený dezert, Velikonoční beránek s rozinkami, Ořechový beránek, Čokoládový termix, Velikonoční beránek z piškotového těsta