Žaludeční hořký likér

Potřebujeme:

pelyněk černobýl, puškvorcová oddenek, zeměžluč menší, fenykl obecný, archangelikový kořen, yzop lékařský, koriandrové semeno, myší ocas obyčejný, ořechový list, lékořice lysá, 7 dl čistého lihu, 3 dl vody

Jak na to:

Připravte esenci, na kterou potřebujete ve stejném poměru pelyněk obyčejnou, puškvorcová oddenek, zeměžluč menší, fenykl obecný, archangelikový kořen, yzop lékařský, koriandrové semeno, myší ocas obyčejný, ořechový list, lékořice lysá. Vše zamíchejte a umelte na masovém mlýnku.
Potom 20 g ze směsi vložte do láhve se širokým hrdlem a nalijte na ně čistý líh a vodu. Láhev dobře zakryjte, její obsah často promíchejte a nechte stát 5-6 dní.
Pak likér přefiltrujte přes husté plátno (filtrační papír) a šťávu dobře vytiskněte (např. dlávičom na brambory) i z zbývajícího materiálu.
Na výrobu 1 litru likéru přimíchejte do sirupu připraveného ze 400 g cukru, 4 dl vody a 3 dl čistého lihu 2-3 lžičky esence.

TIP: Likér lze konzumovat se sodovkou jako vynikající osvěžující nápoj.

Podobné recepty:

Jahodový sen, Vaječný likér, Vanilkový likér, Griotte coctail, Likér z máty peprné