Plněná husa

Potřebujeme:

1 husa (cca 4 kg), 6 jablek, 4 PL másla, 2 PL krystalového cukru, 1 cibule, 2 PL rozinek, 3 PL oloupaných mandlí, mletý pepř, sůl

Jak na to:

Hus očistěte, omyjte a osušte. Odřízněte konce křídel, krk, osolte ji zevnitř i zvenku.
Jablka omyjte, rozčtvrťte a vykrojte jádřince. Na máslo dejte zkaramelizovat cukr, přidejte pokrájenou cibuli, jablka, rozinky, mandle. Okořeňte, zamíchejte a dejte vychladnout.
Husa naplňte a uzavřete, položte na vymaštěný pekáč nahoru zády a pečte asi 20 min. Pak ji obraťte a teplotu snižte na 190 ° C a pečte asi 2 hod. Občas prsa a stehna propíchněte vidličkou a podlévejte horkou vodou podle potřeby. Měkkou a křupavou husu vyberte.
Podávejte s bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím, přelité šťávou z výpeku.

Podobné recepty:

Plněná labužnická husa, Pečená husa, Husa jako z Grob, Grobská domácí pečená husa, Plněná krůta nebo husa