Křehký koláč s želatinou

12.11.2012
Potřebujeme:

300 g hladké mouky speciál, 200 g másla nebo margarínu, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek
Náplň: 300 - 400 g míchaného ovoce - meruňky, jahody, maliny, rybíz, 4-5 PL libovolného ohřátého džemu, 1 sáček čirého dortového želé, šlehačka na ozdobu

Jak na to:

Na desku prosejte mouku, cukr, přidejte chlazené sekané máslo, žloutek a co nejrychleji zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a odložte na 60 min. do chladničky. Potom těsto rozválejte na velikost okrouhlé formy na ovocný koláč, přeneste ho pomocí válečku, přečnívající okraje odřízněte, rovnoměrně popíchejte vidličkou a upečte dozlatova. Nechte vychladnout, pak koláč opatrně vyklopte na podnos, potřete ohřátým džemem a úhledně obložte ovocem. Dortové želé uvařte podle návodu, ještě teplým zalijte ovoce na koláči a nechte v chladu ztuhnout. Před podáváním ozdobte šlehačkou.

TIP: Pokud použijete na koláč meruňky či broskve, nejprve je ponoříme na chvilku do vroucí vody, pak oloupejte, rozkrojte a vypeckujte. Koláč i ovoce v tomto případě potřete meruňkovým džemem.

Podobné recepty:

Křehký koláč s jablky a se sněhem, Meruňkový koláč, Křehký koláč s jablky, Hraběcí koláč - křehký, Křehký brusinkový koláč s tvarohem