Slepička s vajíčky

Potřebujeme:

Vajíčka: ½ kg netučného tvarohu, 100 g změklého másla, 40 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 40 g cukru, 1 lžičku citronové kůry, na špičku nože žlutého, červeného a oranžového potravinářského barviva
Slepička: ½ kg hladké mouky, 25 g droždí, 1vajce, 1 žloutek, 40 g cukru, ½ lžičky soli, 1 lžička citronové kůry, 125 ml mléka, 125 g rozpuštěného másla, 100 g nesolených sekaných pistácií, maketa slepičky z kartonu (cca 30 x 30 cm)

Jak na to:

Na vajíčka protlačte den předem tvaroh a nechte ho v chladu. Druhý den ho promíchejte s máslem a nastrouhanou citronovou kůrou. Smetanu a žloutek smíchejte s cukrem a za stálého míchání zahřívejte při mírné teplotě, až vznikne hustá hmota. Krém smíchejte s tvarohem, rozdělte na třetiny a do každé vmíchejte jinou barvu potravinářského barviva. Dobře prošleháme a nechte přes noc ztuhnout v chladničce.

Na těsto smíchejte mouku, droždí, vejce, cukr, sůl, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Vydělejte těsto a nechte asi ½ hod. kynout. Potom ho rozválejte na čtverec 30 x 30 cm. Vystřihněte šablonu slepičky, položte ji na těsto a tvar ostrým nožem vyřízněte. Uprostřed slepičky udělejte prohlubeň, aby se vytvořilo místo pro hnízdo. Ze zbylého těsta udělejte hřebínek, oko a zobák. Z kousku těsta udělejte 2 válečky, které spleťte. Žloutek rozšlehejte, slepičku ním potřete, přilepte hřebínek, oko a zobák. Pak ještě žloutkem přilepte spletené válečky kolem hnízda. Pečte v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Slepičku nechte vychladnout.

Z tvarohové hmoty vykrojte za pomoci dvou polévkových lžic vajíčka. Hnízdo v slepičce posypte pistáciemi a vložte do ní vejce.

Podobné recepty:

Kuřecí bábovka, Lahůdková žemlovka, Šunková rolka, Šunková rolka, Škvarková pomazánka