Basilejské vánoční pečivo

Potřebujeme:

250 g cukru, 600 g mouky, 4 PL šťávy z třešňového kompotu, 4 lžičky Salajka, 350 g medu, 2 PL skořice, 2 lžičky drcených hřebíčku, špetka muškátového oříšku, 100 g kandované citrónové kůry, 100g kandované pomerančové kůry, 200 g posekaných mandlí, 50 g posekaných vlašských ořechů, trochu másla, 50 g sekaných lískových oříšků
Poleva: 100 g moučkového cukru, trocha citronové šťávy

Jak na to:

Cukr s třešňovou šťávou pomalu zahřejte, až se zcela roztaje. Odstavte a přimíchejte med.
Koření a mouku vysypte do misky a promíchejte. Přilijte teplý sirup a vypracujte. Kandovanou kůru nasekejte a spolu s mandlemi a oříšky přimíchejte do těsta. Těsto nechte přikryté několik dní při pokojové teplotě odstát. Vyválejte a položte na vymaštěný plech. Pečte uprostřed rozehřáté troubě do světlehnědá.

Poleva: V citronové šťávě vymíchejte práškový cukr a koláč ihned po upečení natřete. Krájejte až studený.

TIP: Z dávky vám vyjde asi 35 kousků pečiva.

Podobné recepty:

Novoroční bábovka, Vánoční cukroví, Vyfoukané vánoční pečivo, Vánoční opilci, Slané vánoční pečivo